DOLAR 35,6560 0.1%
EURO 37,1827 0.08%
ALTIN 3.150,860,33
BITCOIN 37433102,82%
İstanbul
10°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Bakan Şimşek: Dijitalleşme ile mükelleflerimize zaman ve maliyet tasarrufu sağlıyoruz

Bakan Şimşek: Dijitalleşme ile mükelleflerimize zaman ve maliyet tasarrufu sağlıyoruz

ABONE OL
Aralık 22, 2024 14:34
Bakan Şimşek: Dijitalleşme ile mükelleflerimize zaman ve maliyet tasarrufu sağlıyoruz
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), dijitalleşme çalışmaları kapsamında vergi dairelerine gitmeden neredeyse tüm işlemlerin tamamlanmasını mümkün hale getiriyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Vergiye uyumlu mükellefler için her türlü dijital uygulamayı devreye alıyoruz, bu sayede mükelleflerimize hem zaman hem de maliyet tasarrufu sağlıyoruz” dedi.

Vergi işlemleri dijital ortamda
GİB’in dijital dönüşüm çalışmalarıyla dilekçe verme, fatura ve makbuz düzenleme, beyanname verme, ödemeler ve tebligat işlemleri gibi birçok hizmet artık elektronik ortamda sunuluyor.

Vergi mükellefi olmak isteyen kişiler, Dijital Vergi Dairesi üzerinden dilekçe vererek işlemlerine başlayabiliyor. Ticaret Bakanlığı ile yapılan entegrasyon sayesinde ticaret sicil işlemleri elektronik ortamda alınıyor, böylece şube açılışı veya kapanışı gibi işlemler için ayrıca dilekçe vermeye gerek kalmıyor.

İşletmeler maliyetlerden tasarruf ediyor
Mükellefler, tüm beyannamelerini elektronik ortamda verebiliyor ve ödemelerini çevrim içi gerçekleştirebiliyor. Yılda yaklaşık 120 milyon beyanname dijital ortamda verilirken, 200 milyonun üzerinde ödeme Dijital Vergi Dairesi, e-Devlet uygulaması veya anlaşmalı bankaların kanalları üzerinden alınıyor.

Defter-Beyan Sistemi, küçük ve orta ölçekli işletmelerle serbest meslek erbaplarına ücretsiz sunularak noter tasdik ücreti, kırtasiye ve arşiv maliyetlerinden tasarruf sağlıyor. Basit usule tabi mükellefler de kayıtlarını bu sistem üzerinden tutarak otomatik hazırlanan beyannamelerini kolayca gönderebiliyor.

2025 itibarıyla bilanço esasına göre defter tutan mükellefler de defterlerini e-Defter uygulamasıyla elektronik ortamda tutabilecek. Bu sayede noter tasdiki, yazıcı ve kırtasiye gibi masraflardan milyonlarca lira tasarruf edilecek.

9 milyar lira posta tasarrufu
e-Tebligat uygulaması, 9,7 milyon kişi tarafından kullanılıyor ve bugüne kadar sadece posta masraflarından 9 milyar liradan fazla tasarruf sağlandı. Kullanıcılar, gönderilen SMS ve e-postalarla tebligatlarından anında haberdar olabiliyor ve Dijital Vergi Dairesi veya GİB Mobil üzerinden tebligatlarına erişebiliyor.

Vergilerin yanı sıra yurt dışı çıkış harcı, tapu, pasaport, kimlik ve sürücü belgesi harçları gibi birçok ödeme de elektronik ortamda yapılabiliyor. Bu ödemeler, ilgili kurumlarla anlık olarak paylaşılırken, bürokratik süreçler kısalıyor ve mükelleflerin uyum maliyetleri azalıyor.

Hizmet kalitesinde artış
Bakan Şimşek, dijitalleşme çalışmalarının hizmet kalitesini artırdığını belirterek şunları söyledi:
“Maliye Bakanlığı yaptığım 2010 yılında hiçbir mükellefin fiziken vergi dairesine gitmek zorunda olmadığı bir sistem hayal etmiştik. Türkiye Yüzyılı hedefleri doğrultusunda bu seviyeye ulaştık. Artık mükellefler, işlemlerini ev ya da ofis ortamından tamamlayabiliyor.”

Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığının “Türkiye’nin Dijital Gelir İdaresi” vizyonu doğrultusunda, yapay zeka ve robotik otomasyon sistemlerini devreye aldığını ifade etti. Böylece işlem süreleri kısalırken, insan müdahalesine gerek kalmadan hizmet kalitesi artıyor. Şimşek, “Teknolojinin sunduğu tüm imkanlardan faydalanarak mükelleflerimizin işlemlerini kolaylaştırmak için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.