Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından düzenlenen Uluslararası Stratejik İletişim Forumu (Stratcom Summit 2024), yapay zekâ teknolojilerinin ekonomi, güvenlik ve iletişim üzerindeki etkilerinin ele alındığı önemli bir platform oldu. Zirveye mesaj gönderen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, medya mensuplarının hakikati kitlelere ulaştırmadaki rolüne dikkat çekerek, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana gerçekleştirdiği katliamlara yönelik farkındalığın artırılmasını sağlayan basın çalışanlarını tebrik etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yapay zekâ teknolojilerinin kullanımında ahlak, adalet ve insan hakları odaklı bir yaklaşımın benimsenmesi gerektiğini belirtti. Dezenformasyon ve manipülasyonun küresel bir güvenlik sorununa dönüştüğünü vurgulayan Erdoğan, yapay zekânın bu sorunlarla mücadelede kritik bir araç olduğunun altını çizdi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, zirvede yaptığı konuşmada, 2030 yılına kadar yapay zekâ kaynaklı 15,7 trilyon dolarlık bir ekonomik büyüklüğün oluşacağını ifade etti. Bu büyüklüğün 6,6 trilyon doları üretkenlik artışından, 9,1 trilyon doları ise tüketim etkisinden kaynaklanacak. McKinsey ve PwC’nin araştırmalarına atıfta bulunan Yılmaz, yapay zekânın küresel ekonomik büyümeye yaklaşık %14 oranında katkı sağlayacağını belirtti.
Yılmaz ayrıca, yapay zekâ teknolojilerinin kamu kurumları tarafından daha etkin bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı ve “Her kamu kurumu, üretken yapay zekâyı nasıl kullanabileceğini planlamalıdır” dedi.
Siber güvenliğin önemine dikkat çeken Yılmaz, bir Siber Güvenlik Başkanlığı kurulması için gerekli yasal düzenlemelerin yapılacağını açıkladı. Ayrıca, TÜBİTAK bünyesinde yerli ve milli büyük dil modeli geliştirme çalışmaları yürütüldüğünü belirten Yılmaz, yapay zekâ tabanlı yerel çözümlerin ölçek ekonomisine uygun olarak dost ve müttefik ülkelerle iş birliği içinde geliştirileceğini söyledi.
İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun, zirvede yaptığı konuşmada, 2024 yılı itibarıyla 500 milyondan fazla insanın yapay zekâ tabanlı uygulamaları aktif kullandığını ve dijital içeriklerin yaklaşık %15’inin yapay zekâ tarafından üretildiğini söyledi. Ancak Altun, yapay zekâ teknolojilerinin, küresel adaletsizlikleri artırabilecek bir potansiyele sahip olduğuna dikkat çekti.
Altun, yapay zekânın toplumları özgürleştirmek yerine küresel sömürü ilişkilerini derinleştirme riski taşıdığını ifade ederek, bu teknolojilerin insan odaklı, etik ve adil bir şekilde kullanılmasının gerekliliğini vurguladı.
Konuşmasında bölgesel meselelere de değinen Yılmaz, Suriye’nin altyapı ve kurumlarının yeniden inşa edilmesi gerektiğini belirterek, uluslararası toplumu bu sürece olumlu katkı sunmaya davet etti.
Stratcom Summit 2024, teknolojinin ve yapay zekânın küresel ekonomik, sosyal ve politik etkilerini değerlendirmek için önemli bir platform sunmaya devam ediyor.
GÜNDEM
19 Ocak 2025SPOR
19 Ocak 2025GÜNDEM
19 Ocak 2025SPOR
19 Ocak 2025SPOR
19 Ocak 2025GÜNDEM
19 Ocak 2025GÜNDEM
19 Ocak 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.