Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 7 Aralık Uluslararası Sivil Havacılık Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada, Türkiye’nin havacılık alanındaki küresel başarısına dikkat çekti. Türkiye’nin hava ulaştırması anlaşması yaptığı ülke sayısının 2024 itibarıyla 175’e ulaştığını belirten Uraloğlu, sektörün hedeflerini ve gelişmelerini paylaştı.
Bakan Uraloğlu, 2003 yılında yalnızca 26 iç hat noktasına uçuş yapılırken, bu sayının yüzde 123 artışla 2024’te 58’e ulaştığını belirtti. Yozgat ile Bayburt-Gümüşhane havalimanlarının yapımına devam edildiğini ifade eden Uraloğlu, Türkiye’nin 2025 hedefleri arasında iç hat uçuş frekansını yüzde 10 artırmak olduğunu söyledi.
Türkiye’nin havacılık ağını genişlettiğini vurgulayan Uraloğlu, Türk Hava Yolları’nın (THY) Şili’nin başkenti Santiago’ya seferlere başlayacağını duyurdu. “İstanbul-Sao Paolo-Santiago hattında haftalık 4 frekansla 18 Aralık 2024 itibarıyla uçuşlara başlayacağız” dedi. Ayrıca, Türkiye’de çevre dostu 50 havalimanının Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI) tarafından yürütülen Karbon Akreditasyonu (ACA) programı kapsamında sertifika aldığını belirtti.
Hava trafik kontrolünde dışa bağımlılığı sona erdiren İRADE (İnteraktif Radar Analiz ve Data Ekranı) yazılımının kullanımına başlandığını açıklayan Uraloğlu, “İstanbul Atatürk ve Çukurova havalimanlarında İRADE’yi devreye aldık. Dalaman Havalimanı’nda da yakında kullanıma girecek. Günlük yaklaşık 5 bin hava aracının kullandığı Türk hava sahasında kritik verileri tek bir ekranda toplayan bu yazılım, dışa bağımlılığı sonlandırarak yerli teknoloji ürünlerine öncülük ediyor” dedi.
Uraloğlu, Türkiye’nin İHA ve SİHA üretimindeki başarısına dikkat çekerek, Kasım 2024 itibarıyla 1,6 milyona yakın kişinin İHA pilot lisansı aldığını ve toplam İHA sayısının 80 bin 26’ya ulaştığını belirtti. Türkiye’nin, operasyon ve seyrüsefer altyapısıyla bu alanda lider ülke olma çalışmalarını sürdürdüğünü vurguladı.
2024 yılının Kasım ayı sonu itibarıyla hava yolu işletmelerinin 214 milyon 232 bin yolcu taşıdığını aktaran Uraloğlu, Türkiye’de yolcu taşımacılığı yapan 8, kargo taşımacılığı yapan 3 ve her ikisini birden gerçekleştiren 2 hava yolu işletmesi olduğunu söyledi. Toplamda 725 uçağın hizmet verdiğini belirten Bakan, bunların 687’sinin yolcu, 38’inin ise kargo taşımacılığına ayrıldığını ifade etti.
Türkiye’nin havacılık sektöründe hem yolcu hem de altyapı anlamında kaydettiği gelişmelerin, global rekabetteki yerini güçlendirmeye devam ettiğini belirten Uraloğlu, gelecekte daha büyük hedeflere ulaşacaklarını söyledi.
GÜNDEM
22 Ocak 2025SPOR
22 Ocak 2025GÜNDEM
22 Ocak 2025SPOR
22 Ocak 2025SPOR
22 Ocak 2025GÜNDEM
22 Ocak 2025GÜNDEM
22 Ocak 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.