OYAK Maden Metalürji Grubu bünyesindeki Türkiye’nin ilk ve en büyük entegre yassı çelik üreticisi Erdemir, yeşil dönüşüm hedefleri doğrultusunda 2024 yılında 1,1 milyar dolarlık yatırım harcamasını tamamlayarak önemli adımlar attı. Şirket, 2024 başında açıkladığı Net Sıfır Yol Haritası doğrultusunda karbon emisyonlarını azaltmak ve sürdürülebilir üretim için yatırımlarına hız verdi.
Ekim ayında, Erdemir’in 1. Yüksek Fırını’na hidrojen enjeksiyonu başarıyla tamamlandı. Bu adım, Türkiye’de bir ilk olarak dikkat çekerken, Erdemir aynı zamanda 7.000 ton/yıl biyokömür üretim kapasiteli pilot Piroliz Tesisi’ni devreye aldı. Bu tesis sayesinde, kömüre alternatif yakıt geliştirme hedefleniyor.
2025 yılı başında ise 4. Kok Bataryası’nın hizmete alınması planlanıyor. Yeni batarya, çevre dostu teknolojilerle donatılarak karbon emisyonlarını ve ithal kömür bağımlılığını azaltmayı hedefliyor.
Erdemir ve İsdemir Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Serdar Başoğlu, son sekiz yılda toplam 4,5 milyar dolarlık yatırım yapıldığını ve bunun 3,4 milyar dolarının pandemi sonrası dönemde gerçekleştiğini belirtti. Bingöl Avnik’te devam eden peletleme tesisi yatırımı, yeşil dönüşüm hedeflerinin önemli bir parçası olarak öne çıkıyor.
Başoğlu, Erdemir’in 2030 yılı sonuna kadar 3,2 milyar dolarlık yeşil dönüşüm yatırımı planladığını ve mevcut kapasite kullanım oranının yüzde 95 seviyesinde olduğunu ifade ederek, “Türkiye’nin ihtiyacı olan çeliği içeride üretmemiz gerekiyor. İhracat oranımız yüzde 20’yi geçti ve 54 ülkeye ihracat yapıyoruz” dedi.
Erdemir Genel Müdürü Niyazi Aşkın Peker, 2024 başında açıklanan Net Sıfır Yol Haritası doğrultusunda, karbon emisyonlarının 2030 yılına kadar yüzde 25, 2040’a kadar yüzde 40 oranında azaltılacağını ve 2050’de net sıfır emisyona ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.
Peker, “Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek yüksek fırına hidrojen enjeksiyonunu tamamladık. Avrupa’da bu teknolojiyi kullanan üç şirketten biri olarak, ülkemize bu yenilikçi altyapıyı kazandırmanın gururunu yaşıyoruz. Ayrıca Piroliz Tesisimizle fosil yakıtların yerini alacak alternatifler üzerinde çalışıyoruz” dedi.
Erdemir’in 775 megawatt kapasiteli güneş enerjisi santrali projeleri devam ederken, OYAK Maden Metalürji bünyesinde toplamda 2.036 megawatt kurulu güce ulaşılması hedefleniyor. Bu projeler, 12 ilde 17 farklı lokasyonda yıllık 3.170.215 megawatt-saat enerji üretimini sağlayacak.
OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, Erdemir’in yeşil dönüşüm yolculuğundaki kararlılığını vurgulayarak, “2024 zorlu bir yıl oldu. Ancak Erdemir, sektörel olumsuzluklara rağmen yatırımlarını ve üretimini sürdürüyor. 2025 yılı için de istikrar ve yenilikçi çözümlerle Türk çelik sektörüne katkıda bulunmaya devam edeceğiz” dedi.
Erdemir, Türkiye’nin küresel çelik gücünü artırmayı hedeflerken, sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm yolculuğunda kararlılıkla ilerlemeyi sürdürüyor.
GÜNDEM
22 Ocak 2025SPOR
22 Ocak 2025GÜNDEM
22 Ocak 2025SPOR
22 Ocak 2025SPOR
22 Ocak 2025GÜNDEM
22 Ocak 2025GÜNDEM
22 Ocak 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.